onsdag 10 juni 2009

Lögn, förbannad lögn och journalistik...

... eller lögn, förbannad lögn och statistik.

Det är bara att välja talesätt, för i dag har de kombinerats på ett fint sätt. I morse läste jag i branschtidningarna Resumé och Dagens Media om hur Aftonbladet tappat i upplaga medan Expressen ökar. Gapet mellan tidningarna som för ett år sedan var över 200 000 läsare och så sent som i februari i år låg på kring 120 000 läsare har nu krymt till endast 6 663 läsare per dag.

Jag får lite "Sverige-Finland-ishockey-VM-2003"-vibbar. Ni vet, vändningen. För ärligt talat tror jag att Expressen snart är landets största tidning igen, allting tyder ju på det. Expressen vs. Aftonbladet, 6-5.

Gråter Aftonbladet över detta då? Svaret är nej! De vill i alla fall inte visa att de gråter. Istället för att bara sticka huvudet i sanden så slår de sig för brösten och stoltserar med andra siffror: förra veckan slog aftonbladet.se nämligen besöksrekord med 4,55 miljoner unika webbläsare som beökt sajten. Att gapet i den statistiken är cirka 2,5 miljoner läsare är de också snabba att tala om, men inte ett ord om läsartappet i papperstidningen.

Expressen i sin tur skryter oväntat lite, utan skriver bara i chefredaktören Thomas Matssons blogg om saken. Man kan ju nästan tro att de har gått och blivit en hederlig tidning under Matssons ledning. Och kanske är det därför de har börjat gå så bra?

(Och för er som varken gillar journalistik eller statistik och ändå har läst ända hit kan jag bara beklaga, det kommer mer underhållande inlägg senare!)

2 kommentarer:

Thomas Mattsson, Expressen sa...

Och på torsdagen blir ännu en räckviddsmätning från Sifo, den här gången för perioden januari-februari, offentligt och redovisas i dagens tidning och snart på sajten. På morgonen finns det en sammanfattning på min blogg:

http://expressen.se/thomasmattsson

Vänligen

Thomas Mattsson,
chefredaktör för Expressen

Tobbe sa...

Thomas: Trevligt med finbesök på bloggen! Ska kika på de nya siffrorna då!