fredag 31 juli 2009
Jag skrattar idag (och fem dagar framåt)!
torsdag 30 juli 2009
Idioter, varför finns det inga kvoter?
Ugh, ugh! Att medierna spikar upp hövdingen på en totempåle till allmän beskådan känns faktiskt väldigt bra i det här fallet.
I kvällens aktuellt uppenbarade sig en annan gotländsk idiot i Samuelsson-härvan. Nämligen alla vår Pigge Werkelin. Kan man verkligen tycka illa om någon som heter Pigge? Svaret just nu är ett rungande JA! I ett kort uttalande hann han säga att han var förbannad.
"Sunt", hann jag tänka.
Men det var inte Samuelsson han var förbannad på - utan på den som spelat in samtalet och avslöjat alltihop.
"Hur ska man veta vilka man kan lita på egentligen", löd hans motivering.
Backa bandet två steg.
Pigge är förbannad därför att: Någon har utnyttjat sin grundlagsstiftade rättighet att meddela ett missförhållande på en myndighet, i det här fallet att en landshövding inte behandlar folk enligt lagboken.
Visst, nu handlar det "bara" om pengar. Men vem fan skulle bli arg för att någon tipsade om var ett mordvapen var gömt, för att ta ett exempel? Eller lämnade en inspelning på brottet? Att uttala sig negativt om en modig medborgare som vill att saker och ting ska vara rättvist även på Gotland känns inte som herr Werkelins bästa pr-drag i karriären i alla fall!
onsdag 29 juli 2009
Björn Gustafsson var före sin tid
Min spontana reaktion på den nya drycken från coca cola är ofrivilliga kräkreflexer. Det kan ju bara inte bli en succé?!
Hoppas AF filtrerar bort alla Johan Palm-fans
tisdag 28 juli 2009
Stockholmssommar vs Skelleftesommar
Men vad som inte finns är människorna. Ja, såklart finns det människor här, i överflöd till och med. Men inte rätt människor. Nu har jag förvisso turen att känna en del fantastiska personer även här i huvudstaden, men allt eftersom sommaren har passerat börjar jag inse vad jag går miste om. Toves trästocksfest, klassåterträffen, kvällar vid älven och dagar på fotbollsgolfen. Stugan. Bureå. Högstadiekompisar, gymnasiekompisar och andra kompisar. Spontana besök.
söndag 26 juli 2009
Låt mig få presentera Olvan

Världenssötasteoliver
I helgen snodde jag och Johanna med oss lillknodden till en lekpark. Både Oliver och jag hade en hel del spring i benen. Jag blev blöt i svett efter lekstunden. Oliver blev också blöt - han hittade nämligen en vattenpöl.Basket och gunga och massa annat skoj blev det.
Hur söt ungen än må vara ligger han ändå tvåa på listan över sötast i Falun. Ja, i alla fall i mina ögon...

<3
Den långa vägen ut ur helvetet
Titel: Den långa vägen ut ur helvetet

Författare: Marilyn Manson och Neil Strauss
Utgiven: 1998 (på svenska 2007)
Genre: Biografi
Omfång: 320 sidor, pocket
Varför jag läste den: En bok jag kände att jag bara måste läsa. Dels för att allt Strauss rör vid blir till guld och dels för att Marilyn Manson är en extremt intressant person.
”Till Barb och Hugh Warner, må Gud förlåta dem för att de satt mig till världen.”
Ja, Marilyn Manson är inte guds bästa barn, men inte heller guds sämsta. Vägen på mot toppen har förvisso kantats av drogmissbruk, sexmissbruk och diverse uppseendeväckande handlingar – både på och vid sidan av scenen. Men Marilyn Manson är samtidigt en av många missförstådd performance-artist som i åratal blivit förföljd och förtalad av främst kristna grupper som knappt skyr några medel för att hålla honom utanför delstatsgränsen.
I ”den långa vägen ut ur helvetet” får vi lära känna mannen bakom den missförstådda masken i en berättelse som inte döljer något.
Boken är indelad i tre delar där vi i den första får bekanta oss med en ung Brian Warner. En spinkig och mobbad liten kille som tvingades gå i en frikyrklig skola där han inte trivdes. Rockmusik, rollspel och sitt intresse för att skriva tog honom igenom den svåra tonårstiden som präglades av problem i skolan, problem hemma och problem med kärleken.
Som alltid när Neil Strauss har ett finger med i spelet är berättelsen öppnare och ärligare än vad man någonsin kan föreställa sig. Och hade boken bara fortsatt som i första delen hade det här blivit sommarens verkliga guldkorn och första fullpoängare…
Bokens andra del – deformografi – inleds med att bandet Marilyn Manson and the spooky kids bildas. Och i takt med att det går uppåt för bandet går det utför för dem som personer. Den 150 sidor långa andra delen blir som en enda lång förteckning över vilka droger har har tagit, vilka personer han har haft sex med och vilka sjuka saker han har gjort. Precis som Mr. Manson själv så blir man helt avtrubbad när man läser det. Händelser som skulle resultera i otaliga spaltmeter i kvällspressen känns knappt värda att höja på ögonbrynen åt.
Visst, det är nödvändigt för att inse vilket djupt helvete han var nere i, men jag tycker till slut inte att det blir intressant läsning. Det blir för mycket. Men så är det också Strauss stora svaghet. ”Kill your darlings” är ett begrepp som alla som jobbar med att skriva känner till, men som samtidigt är så svårt att ta till sig.
Men trots redundansen av eländigheter går det inte att tycka illa om denna biografi. Marilyn Manson är en karaktär utan motstycke och Neil Strauss är en mästare på att skapa fängslande och originella biografier. För ”den långa vägen ut ur helvetet” är mer än bara en vanlig bok. Innehållet mellan pärmarna är fylld med fotografier, illustrationer, gamla noveller, artiklar och dagboksanteckningar, citat från fans, gamla vänner och kändisar, med mera. Allt för att bygga upp den rätta Manson-stämningen.
Boken slutar år 1997. Och jag kan inte låta bli att undra hur den hade sett ut om den skrivits i dag. En uppföljare skulle kanske vara på sin plats när rockfarfar Manson ”går i pension”. Jag skulle absolut läsa den i alla fall!
Betyg: 4 av 5 linor kokain. Boken växlar väldigt och jag har pendlat mellan en svag tre och en femma under läsningens gång. Och även om den nu får en fyra av mig kan jag inte låta bli att vara lite besviken. För det är den sämsta Strauss-boken jag har läst hittills, men det säger kanske mer om hur bra de andra är!

fredag 24 juli 2009
Dagens lokaltidningsbesvikelser

torsdag 23 juli 2009
Fula skrik åt ny teknik
Han plockade upp sin mobil och började pilla med den. När dörrarna stängdes och tåget accelererade snubblade han till lite grann och den nya mobil gled ur hans grepp och gick i ett antal bitar.
"KUUUKEN!!"
Hela vagnen tystnade och vände sig mot killen. Några blonda små flickor i tioårsåldern hade hakorna nere vid knäna.
När killen, som i framtiden kommer lida av svår tinitus, reste sig efter att ha plockat upp sina telefondelar insåg han just vad han hade gjort - och började asgarva!
Han slutade inte skratta förrän nästa gång tåget stannade. Då klev han nämligen av. Men jag tyckte mig genom fönstret se att han klev på några dörrar längre bort. Förhoppningsvis med en lite mindre röd nyans i ansiktet - och några snäpp lägre volym på MP3:n.
onsdag 22 juli 2009
Nedräkningen fortsätter
22 arbetsdagar kvar i sommar.
22 augusti är nämligen min första lediga dag efter att sommarvikariatet har tagit slut! Ibland är siffror roligt...
Newton uppfann inte graviditeten
måndag 20 juli 2009
Vissa kallar henne för mormor...
I helgen som vi spenderade i Stockholm utbrast hon:
"Alltså det här är typ mitt bästa köp någonsin
- efter lägenheten och kameran! "
Det som åsyftades var ett All Inclusive-häfte på Gröna Lund.
söndag 19 juli 2009
BYT NAMN! Och andra sätt att lyckas som journalist

Författare: Anders Rydell och Klas Ekman
Utgiven: 2008
Genre: Guide
Omfång: 219 sidor, inbunden
Varför jag läste den: Jag köpte den direkt när den släpptes för att jag tyckte att den verkade intressant. Men den gömdes snabbt under all kurslitteratur (bildligt OCH bokstavligt talat).
Boken med det fina rosa omslaget innehåller 48 kapitel som alla handlar om olika sätt att bli en framgångsrik journalist. Men redan där börjar mitt stora problem med boken. Författarna definierar ”framgångsrik” utifrån det som de själva har lyckats med. Allt går nämligen ut på att man ska bli en välbetald frilansskribent bosatt i Stockholm. Jag säger varken att jag vill eller inte vill bli det, men jag störde mig på den genomgående ensidiga synen på framgång i ett så mångfasetterat yrke.
”Byt namn” är hur som helst en guide fullproppad med nyttiga och tänkvärda tips som alla med journalistambitioner kan plocka sina egna russin ur. Men att följa boken blint finns inte på kartan för mig, även om det säkert skulle fungera bra. Det känns lite som när jag läste The Game av Neil Straus (ni vet, raggningsbibeln). Tipsen funkar uppenbarligen, men till vilket pris? I den boken förbyttes den medelblyge Neil till en raggningsgud innan det tillslut gick väldigt mycket utför. Men precis som att det finns andra sätt att få tjejer än att klä sig utstickande och bete sig smått otrevlig så finns det helt säkert andra vägar än att byta namn med mera, för att bli en framgångsrik journalist.
Nu är alla tips här inte lika extrema som i The Game, men att börja experimentera alltför mycket med sin personlighet för att nå framgång är något som jag tror varken är nyttigt eller särskilt långsiktigt om man ska orka med sig själv. Jag förnekar dock inte att jag kommer ha många av råden liggandes i bakhuvudet. Jag vet däremot inte om jag kommer att byta namn - och verkligen inte byta kön (jo, det finns faktiskt ett kapitel om varför du helst bör sakna penis)!
Boken är en spännande inblick i en värld som jag rusar mot med stormsteg. Den är underhållande, lärorik och väldigt snyggt paketerad och redigerad. Och den väcker känslor. Ibland blev jag förbannad och ibland extremt inspirerad till att börja frilansa på studs. Min relation till boken är helt enkelt lite av en hatkärlek – precis som till journalistyrket i stort.
Betyg: 4 av 5 haldor. Boken är för sitt syfte så bra gjord att det slutar med ett ganska högt betyg ändå. Men det är en svag fyra. Som med sommarens första recension är jag väl precis den målgrupp författarna har siktat in sig på och just därför uppskattar jag den. Så för personer i samma situation som jag är den ett hett tips, men jag vet inte hur mycket gemene man skulle få ut av den…

fredag 17 juli 2009
Det kommer bli en INSANE helg
Och söndagen inleder vi med hotellfrukost.
(Oh yes, det här blir bra.)
onsdag 15 juli 2009
Fem veckor, två dagar och fyra timmar kvar
Tänk längre än näsan räcker, Mattsson!
tisdag 14 juli 2009
Död - men ändå odödlig II
Drömmar om baguetter och rödvin

måndag 13 juli 2009
Dagens I-landsproblem
Det är nästan så att alla andra problem med den lilla makapären bara försvinner när jag frenetiskt börjar hamra på den lilla knappen längst ner till höger.
Men. Det funkar ju (oftast) att ringa med mobilen istället.
söndag 12 juli 2009
Alba
Titel: Alba

Utgiven: 2009
Genre: Science fiction
Omfång: 234 sidor, inbunden.
Varför jag läste den: Plockade på mig den under utförsäljningen av böcker på TT Spektra för några veckor sedan – mest för att omslaget såg spännande ut.
Alba är en del av en forskningsgrupp bestående av åtta personer med varierande arbetsuppgifter som har åkt tvärs genom universum och landat på en okänd planet. Albas position i gruppen är den inte alltför betydelsefulla rollen som assistent/älskare åt den betydligt äldre professor Nielsen. Åsikterna om hennes medverkande i expeditionen är därför lite delade.
Planeten de sätter igång att utforska visar sig på många sätt vara relativt lik jorden. Dygnet är förvisso längre än 24 timmar och de två solarna på himlen skulle kanske förbrylla den genomsnittlige jordbon. Men naturen, med gräs, träd och berg, påminner i mångt och mycket om den på jorden. Djurlivet ser inte alls ut som på kära gamla Tellus, men djur finns där. Och människor!
Ja, planeten är bebodd av människoliknande varelser som givetvis hamnar i fokus för forskningsgruppen. Och trots att de verkar vara ett till synes fredligt bondefolk så blir första mötet med invånarna inte alls så trevligt.
Trots den verklighetsflykt som sci-fi-genren innebär så blir det ändå väldigt trovärdigt. Alba handlar främst om människor och deras relationer och reaktioner under ”resans” gång. Känslor som kärlek och hat, rädsla och nyfikenhet är alltid starka och närvarande – oavsett årtusende.
Förutom fascinationen av att få vara med och upptäcka en okänd planet fängslas man av de intriger som drabbar den otroligt osamspelta gruppen, med Albas triangeldrama med ytterligare en kille ur besättningen i spetsen.
Expeditionen utvecklas också efterhand. Förutom mötet med planetens invånare som kastar omkull alla planer så kommer det fram att stora ekonomiska krafter som ligger bakom hela forskningsprojektet har andra mål än vad delar av besättningen är medvetna om.
Betyg: 3 av 5 dubbelsolar. Idén i sig är inte så nyskapande och karaktärerna är inga som har satt några djupare spår i mig. Men ”Alba” är en spännande historia som är välskriven och väldigt orginell i det avseendet att det är en svenskskriven science fiction. Ett stort plus till Kristina Hård bara för att hon vågar ge sig på annat än deckare, som verkar vara det enda som alla medelsvenssons läser i sina hängmattor.
En stark trea och helt klart läsvärd enligt en sci-fi-amatör!

fredag 10 juli 2009
Eller så var det någon med väldigt bra "simmare"
"Jag ska ut på landet i helgen!"
Jag brukar på skämt säga att jag ”kommer från landet” och kalla mig själv för ”lantis” när jag pratar med folk från ”storstan”. I själv verket tycker jag ju inte att jag är det. Jag är ju trots att uppväxt (åtminstone under den senare delen av min uppväxt) på en ort med ett par tusen invånare med bara en kvart in till närmaste stad. ”Landet” för mig är långt bort från närmsta butik, bland jordbrukare där fälten sträcker sig längre än ögat kan nå och där det tar ett par minuter att gå till närmaste grannen.
Mina erfarenheter hittills i sommar säger mig att stockholmares definition ser lite annorlunda ut, nämligen: utanför tullarna.
Det jag tycker är sjukt med stockholmares sätt att slänga sig med frasen ”jag ska ut på landet” är inte deras vida definition, utan deras ovilja att sedan precisera sig.
Om jag beskriver min gamla hemort som ”landet” säger jag sedan: ”Bureå. Ett par mil söder om Skellefteå.” (Och om personen i fråga fortfarande ser frågande ut tillägger jag hur många mil norrut och att det ligger vid kusten.)
Men hela tiden när jag hör folk på tunnelbanan, pendeln och bussarna prata om sina helgplaner så säger de aldrig mer än: ”Jag ska ut på landet.”
Visst, när man pratar med bekanta kanske de har koll på var man menar, eller så spelar det helt enkelt ingen roll var man ska om man lämnar huvudstaden.
En kille på jobbet pratade i två veckor om att han skulle till sin tjej på landet. Till sist frågade jag: ”Var exakt ligger landet.”
Till svar fick jag: ”Det ligger på västkusten.”
Precist och bra. Jag orkade inte ställa någon följdfråga.
Som den (o)äkta sommar-stockholmare jag är tänkte jag till sist bara meddela att om några timmar drar jag till landet över helgen.
(Falun, Källviken närmare bestämt.)
tisdag 7 juli 2009
Ser jag inte ut som en travgubbe?
Och så lilla jag.
På redaktionen i övrigt jobbar det dock väldigt mycket ungt folk. Och vad gäller merparten av alla sommarvikarier så ser genomsnittsvikarien ut som raka motsatsen till de gubbar jag jobbar med om dagarna - de är nämligen unga tjejer.
Jag sticker alltså ut både från övriga sommarvikarier och från min egen lilla tips- och travklick.
Ett ställe där jag som ung kille tydligen ser ut att höra hemma är däremot på tekniken. Ett par gånger varje vecka är det nämligen någon med stirrig blick och datorbeskymmer som söker upp mig.
"Jobbar du på tekniken?"
I dag var det till och med någon som ropade efter mig från tio meters håll när jag kom gående från skrivaren. Än så länge har jag bara gjort folk besvikna, men nästa gång kanske jag ska låtsas var IT-support och hjälpa till. Hur svårt kan det vara liksom? En omstart löser väl det mesta...

måndag 6 juli 2009
"Men du, skön kuk..."
Om någon nu har missat det klippet så tänkte jag bjuda på ett gott skratt här på bloggen...
(...och ni som redan har sett det kan få skratta igen!)
Finanskris för godisgris

När jag var liten var en av mina absoluta favoritgodisar sötlakritsen som syns här ovan. Sedan jag köpte den sist har den hunnit med att byta vokal och fått det mer internationella namnet: kick. Den har också hunnit med att bli betydligt dyrare.
söndag 5 juli 2009
Tärningsspelaren
Titel: Tärningsspelaren

Författare: Luke Rhinehart (pseudonym, heter egentligen George Cockcroft)
Utgiven: 1971
Genre: Drama/biografi
Omfång: 340 pocketsidor
Varför jag läste den: Blev tipsad om den för snart två år sedan. Beställde den i höstas tillsammans med en massa kurslitteratur.
Var ska jag börja? Det finns så mycket att säga om den här boken att det nästan blir lite svårt att säga något över huvud taget! Bara att sätta genre var svårt. Humoristisk mjukpornografi skulle inte vara att ljuga. Psykologi, våld, religion och droger är också ord jag skulle vilja använda.
Boken är i alla fall skriven som en självbiografi där huvudpersonen heter Luke Rhinehart, precis som pseudonymen som boken är utgiven under. Luke är en psykiatriker som lever ett till synes ganska gott liv med fru och två barn och egen praktik på Manhattan. Men i själva verket är han ganska less på sitt liv. Någonstans mitt i denna leda skapas tärningsspelaren. En kväll får han helt enkelt för sig att låta en tärning bestämma vilken vändning kvällen ska ta. ”Om det är en etta ska jag våldta Arlene.”
Om ni tycker att detta låter hemskt så är det bara början på något som ska växa sig större än ni någonsin kan tänka er innan bokens 340 sidor är lästa.
Luke börjar låta alltmer i sitt liv styras av slumpen via tärningskast. Etik, moral, lagboken och relationer. Allting kastas i sjön när det är tärningen som bestämmer.
Lukes liv blir aldrig sig likt igen efter den där dagen (dagen T) då tärningen visade en etta. Han finner att hans liv blir roligare och mer spännande genom att bryta sina invanda mönster. Och han lyder tärningen blint – även om han inte alltid gillar det som beordras. Inget beslut är för stort eller för litet för att tillfråga tärningen.
I sin roll som psykiatriker så utvecklar Luke en tärningsterapi som han utsätter sina patienter för. Han inviger även sina barn och vissa närstående i sin udda livsfilosofi. Det hela bara växer och växer och tärningsspelande uppgår till sist i tärningsreligion, även om ”tärningssekten” nog är ett bättre sätt att benämna det på än religion. Att se hur svaga människor dras in i en rörelse som fullkomligt bryter ned dem utan att det själva inser att det förstör deras liv, är en skrämmande bild av hur verkliga sekter fungerar. Ändå går det inte att låta bli att bli lite sugen på att testa…
Betyg: Av uppenbara skäl så vill jag till denna bok använda mig av en sexgradig betygskala. Och på den skalan får Tärningsspelaren betyget fem av sex. (Nej, jag slog inte tärning om vilket betyg den skulle få...) Idén är helt brilliant, även om slutresultatet kan debatteras. Hur som helst är det en bok som väcker känslor, tankar och funderingar och har så gjort i snart 40 års tid. En av de mest utstickande böcker jag någonsin har läst.

fredag 3 juli 2009
Stadsfiaskot?

torsdag 2 juli 2009
Död - men ändå odödlig
Den senaste veckan har givetvis även varit intressant ur ett journalistiskt perspektiv. Att vara mitt uppe i en redaktion där många plötsligt måste kasta allt åt sidan för att producera mängder av material om en och samma sak har känts lite roligt - även om jag själv inte har jobbat med MJ. När lillebror på fredagsförmiddagen skickade smset: "Har du hört att Michael Jackson är död?", så blev jag faktiskt full i skratt. Efter att ha hört hans namn nämnas typ tio gånger i minuten hela morgonen kändes det som om ingen i hela världen hade kunnat missa det. Händelsen kommer inte riktigt upp i klass med elfte september eller tsunamikatastrofen medialt sett, men det har fan inte varit långt borta. Men snart borde väl The King of Pop lämna ettan och löpsedlarna och förflyttas längre och längre tillbaka i tidningarna. Men han kommer ändå aldrig bli bortglömd.
onsdag 1 juli 2009
No shit, Sherlock!
