söndag 12 juli 2009

Alba

Omväxling förnöjer brukar det ju heta. Och i det här fallet visade det sig vara ett alldeles utmärkt talesätt. Jag kan faktiskt inte minnas att jag någonsin har läst en sci-fi bok tidigare – och definitivt aldrig en skriven på svenska!

Titel: Alba
Författare: Kristina Hård
Utgiven: 2009
Genre: Science fiction
Omfång: 234 sidor, inbunden.
Varför jag läste den: Plockade på mig den under utförsäljningen av böcker på TT Spektra för några veckor sedan – mest för att omslaget såg spännande ut.

Alba är en del av en forskningsgrupp bestående av åtta personer med varierande arbetsuppgifter som har åkt tvärs genom universum och landat på en okänd planet. Albas position i gruppen är den inte alltför betydelsefulla rollen som assistent/älskare åt den betydligt äldre professor Nielsen. Åsikterna om hennes medverkande i expeditionen är därför lite delade.
Planeten de sätter igång att utforska visar sig på många sätt vara relativt lik jorden. Dygnet är förvisso längre än 24 timmar och de två solarna på himlen skulle kanske förbrylla den genomsnittlige jordbon. Men naturen, med gräs, träd och berg, påminner i mångt och mycket om den på jorden. Djurlivet ser inte alls ut som på kära gamla Tellus, men djur finns där. Och människor!
Ja, planeten är bebodd av människoliknande varelser som givetvis hamnar i fokus för forskningsgruppen. Och trots att de verkar vara ett till synes fredligt bondefolk så blir första mötet med invånarna inte alls så trevligt.

Trots den verklighetsflykt som sci-fi-genren innebär så blir det ändå väldigt trovärdigt. Alba handlar främst om människor och deras relationer och reaktioner under ”resans” gång. Känslor som kärlek och hat, rädsla och nyfikenhet är alltid starka och närvarande – oavsett årtusende.

Förutom fascinationen av att få vara med och upptäcka en okänd planet fängslas man av de intriger som drabbar den otroligt osamspelta gruppen, med Albas triangeldrama med ytterligare en kille ur besättningen i spetsen.

Expeditionen utvecklas också efterhand. Förutom mötet med planetens invånare som kastar omkull alla planer så kommer det fram att stora ekonomiska krafter som ligger bakom hela forskningsprojektet har andra mål än vad delar av besättningen är medvetna om.

Betyg: 3 av 5 dubbelsolar. Idén i sig är inte så nyskapande och karaktärerna är inga som har satt några djupare spår i mig. Men ”Alba” är en spännande historia som är välskriven och väldigt orginell i det avseendet att det är en svenskskriven science fiction. Ett stort plus till Kristina Hård bara för att hon vågar ge sig på annat än deckare, som verkar vara det enda som alla medelsvenssons läser i sina hängmattor.
En stark trea och helt klart läsvärd enligt en sci-fi-amatör!


Inga kommentarer: