onsdag 25 mars 2009

Sportjournalistiken då och nu, del 1: Negerskräck och sneögda halvapor

Journalistiken förändras ständigt - och tur är väl det. Här är några intressanta citat som jag kommit över från forntida svensk sportjournalistik. De handlar om färgade deltagare i sportens värld. Visst skulle man sätta kaffet i halsen om man läste något liknande i sin morgontidning idag?

”Det är en löjlig tanke att en hop gulingar skulle kunna möta sig med oss i fotboll. Slår vi inte dessa snedögda halvapor med åtminstone 10 – 0 är vi inte längre ett kulturfolk.”
Nya Daglig Allehanda inför fotbollsmatchen mot Japan i OS 1936.
(Sverige förlorade med 2 – 3.)

”Vem vinner, Baer eller Louis, negern eller juden? Max Baers chans skall ligga i knockout, sönderslagning av motståndaren, men negrer har ju skallar av trä, det är lönlöst att slå på dem.”
Aftonbladetskribent inför titelmatch i boxning på 30-talet.

”Negern med babianansiktet.”
Henry Eidmark om svarte boxaren Floyd Patersson 1952.

”Det är beklämmande och samvetslöst att vita män utan tillhyggen ska behöva vara instängda på några få kvadratmeters yta mot en svarting. Nej, vad sägs om femton ronder och ett klappträ.”
Oscar Söderlund, senare sportchef på Dagens Nyheter, inför en boxningsmatch mellan svenske Harry Persson och en svart amerikansk boxare 1923.

”Flykt i full negerskräck”
Rubrik i svensk dagstidning efter att Ingemar Johansson i den olympiska boxningsfinalen 1952 blivit diskad för feghet.

Ja, vad ska man säga? Uttrycket politiskt korrekt var nog inte myntat på den här tiden, och om det fanns hade det i alla fall en helt annan innebörd då.

Inga kommentarer: